Love is life

Iubirea ne deschide calea spre spiritualitate, spre armonia sufletelor si frumusetea universului, caci doar iubirea se daruie neconditionat, fara teama de sacrificiu si fara a pretinde nimic in schimb. Si astfel il inalta si il innobileaza pe om. „Cel ce nu iubeste n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu este iubire” spune apostolul Ioan

"Iubirea este inrudirea omului cu Dumnezeu.Ea uneste la maxim persoanele umane fara sa le confunde.In iubire se arata plenitudinea existentei."Dumitru Staniloae

24 iunie 2015

Sanzienele, sarbatoarea Dragostei. 9 obiceiuri si ritualuri pentru a afla CAND si CU CINE te vei casatori



Nu degeaba se spune ca sarbatoarea Sanzienelor este si sarbatoarea dragostei. Multe din obiceiurile stravechi romanesti legate de aceasta sarbatoare au in vedere dragostea, dar si aflarea destinului in dragoste. De Sanziene, iti poti vedea alesul in vis, ii poti afla initialele numelui sau poti vedea cand va aparea in viata ta. Citeste cele mai interesante traditii si obiceiuri de Sanziene pentru a-ti afla soarta in dragoste !


Se spune ca in noaptea dintre Sanziene, fetele tinere care doresc sa isi viseze alesul trebuie sa isi puna sub perna un buchetel de sanziene sau cateva fire de sanziene. Exista credinta ca visele de dragoste din aceasta noapte speciala se implinesc. Tine cont si de aceasta regula de baza: florile puse sub perna NU trebuie sa fie impletite sub forma de cununa.
Mai mult, in alte parti ale tarii, exista obiceiul ca fetele tinere sa arunce pe usa deschisa sau pe fereastra un buchetel de sanziene. Efectuand acest ritual, cresc sansele de a-si gasi alesul in anul respectiv.

In anumite zone ale tarii, s-a pastrat obiceiul ca fetele necasatorite sa culeaga flori de sanziene din poienite in ajunul zilei de Sanziene. Din aceste flori, fetele impletesc mandre cununi in forma de cerc pe care le arunca pe acoperisul caselor, cat mai sus. Intre timp, fetele isi pun in gand o dorinta, de regula in legatura cu dragostea. In cazul in care coronita de sanziene nimereste hornul casei sau chiar ramane agatata de aceasta, este considerat a fi un semn bun. El prevesteste maritisul in viitorul apropiat sau poate fi un semn ca alesul va sosi in curand si o va peti pe aleasa inimii sale. Daca in schimb coronita cade pe pamant, atunci ursitul va intarzia sa apara.
Tot in noaptea de Sanziene, exista si un obicei al aflarii numelui celui care iti este harazit. Intr-un vas cu apa proaspata se pun 23 de picaturi de ceara topita provenind de la o lumanare rosie. Ceara se va strange pe marginile apei, dezvaluind astfel sub forma unor litere initialele numelui viitorului sot.
In alte zone ale tarii, aceste cununi de sanziene nu se arunca pe acoperisul casei, ci peste vite. In cazul in care cununa nimereste o vita tanara, este semn ca ursitul fetei care a aruncat-o este un barbat tanar. Daca in schimb cununa se agata in coarnele unei vite batrane, se spune ca fata respectiva se va cununa cu un barbat mai in varsta.

Mai mult, ritualul coronitelor de sanziene difera in functie de regiune. In alte parti ale tarii, in seara de 23 spre 24 iunie, aceste coronite florale sunt amplasate de catre tinerele fete in gradinele caselor sau intr-un orice alt spatiu deschis din natura. Ziua urmatoare, in dimineata de Sanziene, fetele vor verifica starea coronitelor. Daca le vor gasi pline de roua, este semn ca le-au imbunat pe zanele Sanziene si ca se vor casatori in cursul acelui an.
Mai mult, se spune ca roua culeasa in dimineata zilei de Sanziene din zone necalcate de piciorul omului are efecte magice. Astfel, se crede ca fetele care o culeg si isi spala obrazul cu ea se vor marita in curand si vor fi intotdeauna frumoase in ochii celui iubit.

In functie de zona tarii in care ne aflam, obiceiul acesta ritualic al spalarii cu roua neintinata din dimineata sarbatorii Sanzienelor difera mai mult sau mai putin. Spre exemplu, in anumite zone ale tarii, este de datoria batranelor satului sa porneasca dis-de-dimineata in poienite pentru a strange roua Sanzienelor intr-o bucata de panza. Aceasta panza trebuie sa fie neaparat alba, noua, nefolosita pana atunci. Picaturile de roua sunt apoi stoarse intr-o ulcica noua, batranele intorcandu-se inapoi in sat fara a intalni pe nimeni in calea lor si fara a scoate un cuvant. Odata ce ajung in sat, roua este data mai departe celor care doresc sa se spele cu ea. Daca fetele tinere isi clatesc obrazul cu roua de Sanziene, vor avea noroc in dragoste si vor fi intotdeauna iubitoare si afectuoase. Daca roua adusa de batrane este folosita de femeile casatorite, se crede ca acestora le va merge bine in casnicie. Vor fi iubite tot timpul anului de catre sotii lor, fiind totodata binecuvantate cu copii frumosi si sanatosi.
Tot de sarbatoarea Sanzienelor, conform traditiei, indragostitii si tinerii care doresc sa ramana impreuna pentru tot timpul vietii trebuie sa faca impreuna o baie simbolic-ritualica in apele unui rau sau ale marii. Facand acest lucru, se spune ca vor ramane indragostiti unul de celalalt atata timp cat vor trai.


www.garbo.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu